Perutnina Ptuj lani s gotovo 50% većom do

Bez autora
Sep 12 2023

Grupa Perutnina Ptuj lani je zabilježila 441 milijun eura prihoda od prodaje, što je gotovo 30 posto više nego godinu prije.

Ukupno su proizveli i prodali više od 121.000 tona mesa i prerađevina, što predstavlja rast od osam posto, a godinu su završili s dobrih 45 milijuna eura čiste dobiti, što je gotovo 50 posto više nego 2021. godine.

Kako je u godišnjem izvješću pojasnio Enver Šišić, predsjednik Uprave Grupe Ptuj s više od 4200 zaposlenih u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, porast prodaje najvećim je dijelom rezultat većeg obujma prodaje u Srbiji, Austriji i Crnoj Gori, pri čemu je prodaja proizvoda od peradi porasla za dobrih sedam posto i premašila 43.000 tona.

Na razini slovenske matice s oko 2000 zaposlenih prihodi Perutnine lani su porasli za 23 posto na 227 milijuna eura zahvaljujući višim prodajnim cijenama za prodaju osnovnog programa. Ukupno su prodali gotovo 56.000 tona mesa i mesnih prerađevina, što je otprilike kao i godinu prije. Čista dobit povećana je za 47 posto i lani je iznosila 22,7 milijuna eura.

Inače, Ptujska grupa je u 2022. godini čak 74 posto svoje prodaje ostvarila na inozemnim tržištima, najviše u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, gdje posluju njihove tvrtke kćeri. Na sva tri navedena tržišta u strukturi je povećan i udio prodaje unutar grupe. Od tržišta na kojima grupacija nema vlastite tvrtke, najviše su prodali u Švicarsku i Kosovo.

I prošle godine nastavili su s intenzivnim investicijskim ciklusom, pri čemu smo za tu namjenu izdvojili 56 milijuna eura, što je čak 140 posto više nego godinu prije, uglavnom za dodatna ulaganja u proizvodne i klaoničke pogone na tržištu Hrvatske i Srbije. .

U Srbiji je prošle godine nakon 2021. godine otvoren drugi kompleks novih modernih farmi s kapacitetom za uzgoj dva milijuna pilića godišnje, dok ove godine planiramo još dva. U Bosni i Hercegovini je završena investicija u povećanje klaoničkih kapaciteta i automatizaciju klaonice, a krenuli smo s investicijom u novu valionicu i proširenje prerade za proizvodnju kobasica.

U Hrvatskoj su započeli s posebno važnim ulaganjem u povećanje kapaciteta silosa i sušare, kao i u povećanje baze primarne proizvodnje, klaoničkih kapaciteta i modernizaciju proizvodnje, te u solarne elektrane. Trenutno je središnja investicija dogradnje klaonice u Ptuju u fazi projektiranja. Riječ je o višemilijunskoj investiciji koja ne podrazumijeva samo modernizaciju proizvodnih linija i opreme, već uključuje i cjelovitu obnovu tehnološke opreme.

Inače, početkom ove godine aktualna uprava grupe završila je prvi četverogodišnji mandat, a Šišić napominje kako niti jedna poslovna godina u mandatu nije prošla bez ekstremnih i dinamičnih promjena, te nabraja sve od pokretanja najveći investicijski ciklus tvrtke u 2019., epidemije globalnih razmjera u 2020. i 2021., do povijesne volatilnosti cijena energije i strateških sirovina u 2022.

Prošle godine na troškovnu stranu poslovanja značajno je utjecalo značajno povećanje cijena energenata i strateških sirovina (pšenica, kukuruz, soja, ulje), pomoćnog materijala i usluga te plaća. Iznos potonjeg povećan je za pet milijuna eura u 2022., što je najveći godišnji porast u povijesti tvrtke, a nešto slično planiramo i ove godine.

Unatoč izazovnim uvjetima, uprava Perutnine ove godine očekuje nastavak rasta u svim poslovnim područjima i regijama. To im je cilj i u novom mandatu, jer do njegova kraja žele prijeći magičnu granicu od 200.000 tona godišnje proizvodnje i prodaje mesa i proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik